Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων
Επιτυγχάνεται με τον μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακής απόδοσης του εκάστοτε κτιρίου τηρώντας τους κανόνες του νέου κανονισμού ΚΕΝΑΚ. Η πολιτεία με τα προγράμματα εξοικονομώ κατ΄ οίκον βοηθά στην υλοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας ώστε τα κτίρια να αποκτήσουν υψηλό συντελεστή απόδοσης. Για να επιτύχουμε τον καλύτερο βαθμό απόδοσης θα πρέπει να υιοθετήσουμε το σύστημα της θερμοπρόσοψης, να αντικαταστήσουμε τα κουφώματα και να αναπροσαρμόσουμε το σύστημα του λεβητοστασίου με τα νέα δεδομένα.
Το σύστημα της θερμοπρόσοψης και της αντικατάστασης των κουφωμάτων επιφέρει μείωση των απωλειών θερμότητας άρα και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Κατά την επιλογή των υλικών θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ που δίδει το εκάστοτε μονωτικό να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος( συνήθως 0.03 W/m2K – 0.032 W/m2K είναι καλός συντελεστής) και οι σοβάδες να είναι ακρυλικοί με αντοχή στον χρόνο και αποτροπή της εισροής υγρασίας ώστε να μην χαθούν οι θερμομονωτικές ιδιότητες του μονωτικού.
Όσον αφορά τα κουφώματα θα πρέπει να είναι θερμοδιακοπτόμενα με συντελεστή 2,5 W/m2K – 3,0 W/m2K για τα ανοιγόμενα και με ενεργειακά κρύσταλλα με συντελεστή 1 W/m2K.
Το σύστημα του λεβητοστασίου θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από έναν λέβητα με τεχνολογία συμπύκνωσης που σκοπό έχει την εκμετάλλευση της θερμοκρασίας των καυσαερίων και την απόδοση τους στο νερό που διαρρέεται στο κύκλωμα.
Μικρές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν διαδικασίες με μικρό κόστος, όπως αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, χρήση βλάστησης, τέντα, στόρια για σκίαση, κλείσιμο χαραμάδων, αρμών κτλ.